Veilingexpositie Queer Art Helm de Laat

De collectie uit de nalatenschap van oud Villa Lila directeur Helm de Laat wordt geveild.
Helm de Laat leefde voor LGBTQ-emancipatie èn voor queer art. Vanaf zijn studietijd tot aan zijn dood op 3 maart 2020 heeft hij zich hiervoor ingezet.

De collectie is opgebouwd in de jaren ’80 van de vorige eeuw tot circa 2015 en omvat werk van alle belangrijke kunstenaars die in het Nijmeegse homohuis hebben geëxposeerd. Veel werk heeft De Laat verworven, maar ook veel is gekregen van de kunstenaars. Op een aantal werken is hij zelf afgebeeld.

Helm de Laat, door Dirk de Koning, beschilderde foto.

“De collectie omvat schilderijen, aquarellen en gemengde technieken, tekeningen en collages en objecten. Topstukken van bekende namen als Hannes Steinert die zijn eerste internationale expositie in Villa Lila had, Roland Berger en de Amerikaanse queer kunst professor Gary H. Brown. Fotografie van de Nijmeegse An Stalpers en Ineke Duursema, onlangs nog winnaars van de Burgemeester Dalesprijs,” aldus goede vriend en mede executeur-testamentair Frans Stam, die samen met LudovieK Jansen, de ex-partner en goede vriend van Helm de Laat de expositieveiling organiseert.

“Gedreven, soms verbeten, voorvechter van homo/lesbische emancipatie & queer art”, zo omschrijft LudovieK zijn goede vriend. “Boekenliefhebber en -verslinder, pas later kwam de kunst. Hij woonde tussen boeken en kunst, de gehele collectie van ruim 200 werken wordt geveild.”

“Wat we met de opbrengst gaan doen? We willen precies twee jaar na zijn begrafenis aan de Daalseweg, een grafmonument met sculptuur onthullen, een Regenboogmonument gemaakt naar voorbeeld van een object uit zijn collectie. De kunstenaar zal het op grafformaat opnieuw maken”, vervolgt Frans Stam.
Queer art is alle kunst gemaakt vanuit feministisch en LGBTQ-perspectief. Aan sommige werken zie je dat ogenblikkelijk, bij andere werken soms alleen maar als je het weet, veel subtieler”. De inzet van Helm de Laat voor queer art is niet te overschatten: hij was de eerste in Europa die grootschalig exposities organiseerde en heeft daardoor enorm veel betekend en de bodem gelegd voor werk dat later is voorgezet door Galerie Faubourg en Galerie MooiMan.

Veilingmeester Anneke Nolet zal op zaterdag 18 december in het Roze Huis de veiling leiden. De expo opening is vrijdag 26 november om 15.30 in het Roze Huis. Iedereen kan daarna op afspraak komen kijken, ook als je geen werk wilt kopen. Het zal de eerste en meteen de laatste keer zijn dat de collectie in zijn geheel te zien is.

Benieuwd naar de collectie? Klik op de link hier voor meer informatie.

Frans Stam, Anneke Nolet en LudovieK Jansen voor het Roze Huis (foto Pascal van der Maas)